Exercitiu de atentie (A.S.) PDF Imprimare Email

Incercand sa trecem grabiti prin viata realizam ca de foarte multe ori am uitat sa mai ridicam ochii catre cer, ca n-am mai privit un rasarit sau un apus de soare, ca n-am mai simti vantul adiind pe fata noastra. Asta ca sa nu mai vorbesc de faptul ca uneori uitam sa acordam atentia necesara celor din jurul nostru. Aici nu se reduce totul la a fi atent la limbajul trupului sau la semnalele nonverbale pe care le trimite interlocutorul ci la a fi deschis spre ai acorda celuilalt un pic din timpul tau.

Cu toate ca nu acordam suficienta atentie celui de langa noi este un paradox faptul ca nu ne acordam nici noua suficienta atentie. Daca am invata sa ne ascultam propria fiinta cu tot ce implica ea, suflet minte si trup, am putea atinge un nivel de echilibru care sa ne ajute sa ne gasim suficiente resurse pentru a intampina cu zambetul pe buze ziua de maine. Asa, suntem prinsi undeva la mijloc in vartejul evenimentelor din jurul nostru, preocupati cu lucruri relative banale si efemere.

Uitam ca ne putem accesa resursele necesare doar oprindu-ne o secunda din alergatul continuu al vietii. Uitam ca nici macar nu trebuie sa ne temem de rutina, pentru ca fiecare zi poate fi altfel daca suntem suficient de atenti la nevoile noastre, daca ne ascultam dorintele inimii, sau daca ne urmarim visele.

Ca si in celalalte procese de imbunatatire personala si acest proces presupune un anumit efort. Presupune o nevoie de a sta cu tine insuti si de ati asculta gandurile (asta daca ai curajul sa stai cu tine si cu gandurile tale), presupune efortul de a-ti stabili prioritatile si de ati impune sa-ti faci timp pentru tine.

Atunci cand ceva merge bine in viata noastra e semn foarte clar ca facem ceea ce trebuie, ce e bine si e in armonie cu noi. Atunci cand in viata noastra toate merg de-a-ndoaselea e semn ca ar trebui sa schimbam ceva. Dar si aici e foarte important sa fim atenti ce anume trebuie sa schimbam. Citeam zilele trecute urmatoarele randuri :”schimba lucrurile pe care este imperativ sa le schimbi, lasa asa cum sunt lucrurile care nu trebuie schimbate si cere-I lui Dumnezeu sa te ajute sa faci diferenta intre ele”.

Constatam cu usurinta cat de importanta este atentia, fiind un proces foarte complex care se regaseste in fiecare activitate din viata noastra. Pana si momentul unei relaxari profunde incepe cu ati acorda suficienta atentie tie , ca individ. Memorarea necesita atentie, invatarea necesita atentie. Cu destula atentie implicata putem da alta dimensiune timpului atunci cand ceva ne place atat de mult si toata atentia noastra e concentrata pe ceea ce facem .

Fara a acorda suficienta atentie proceselor, oamenilor sau evenimentelor din viata noastra putem pierde multe momente placute sau importante si sa traim superficial si rece.

Un lucru formidabil este faptul ca uneori acordand mai multa atentie unei persoane, putem descoperi ca incepem sa avem anumite sentimente pentru persoana in cauza. Poate asa, ca urmare a unui minut in plus de atentie, apare iubirea…

Atentia e un proces omniprezent si deosebit de important si de aceea e vital s-o tratam cu toata “atentia” necesara.

Diferenta de calitate dintre un moment bun si unul mai putin placut poate fi tocmai acest minut de atentie…

Haideti sa schimbam ceva in existenta noastra, s-o facem mai interesanta si mai atragatoare. Haideti sa fim mai atenti la noi, la nevoile noastre si la nevoile celorlalti. Haideti sa invatam sa observam, sa invatam sa ridicam ochii spre cer si sa invatam sa fim atenti la universul din jurul nostru si din noi.

 

Alina Sintoma